lyssna eller läs, välj själv.

Det är sommar. Man vill läsa böcker. Eller kanske man, som jag, gillar att lyssna på böcker samtidigt som man trixar med annat.
Då har jag två tips och de kommer här.

1. Sankta Pysko av Johan Theorin
(uppläsare Magnus Krepper)
Det var ett tag sen jag lyssnade på den här och jag minns att jag tyckte den var lite, lite seg i början men sen... En spännande och obehaglig bok där jag mot slutet inte kunde göra någonting annat än att bara lyssna.
Då jag är sämst på att ge bra sammanfattningar på böcker och filmer och jag heller inte gillade hur de hade skrivit på adlibris och dyl så länkar jag istället till den här lilla trailern.....2. Människohamn av John Ajvide Lindqvist
(författaren själv är uppläsare)
Författaren bakom "Låt den rätte komma in". Den här håller jag på och lyssnar på nu och är nästan klar. Så pass klar att jag ändå känner att jag vågar rekomendera den även fast jag inte läst ut den. Älskar hans sätt att skriva och älskar ännu mer att det är han själv som läser in sina böcker.

"Pappa, vad är det där? På isen?
Det är en strålande vinterdag. Högst upp i Gåvastens fyr står Anders med sin sexåriga dotter Maja. Isen ligger snötäckt så långt ögat kan nå och Anders kan inte se något speciellt där hans dotter pekar.
Maja går för att undersöka och fem minuter senare börjar mardrömmen. Trots att det inte finns någonstans där Maja kan försvinna, är det just det som händer. Hon försvinner. Spårlöst. Anders och hans hustru Cecilia har inte längre något barn.
Det lyckliga livet på ön Domarö i Roslagens skärgård är slut. Bara förtvivlan och skilsmässa återstår.
Ett par år senare återvänder Anders till ön, nersupen och deprimerad men fast besluten att leva. Då nås han av ett meddelande som tänder ett vansinnigt hopp: Maja finns ännu i världen, på en plats där han inte kan nå henne.
Ett sökande tar sin början. Det kommer att föra Anders till Domarös hemlighållna förflutna, mot havets mörka hjärta. Genom avgrunden måste han gå för att finna den han älskar. Om det nu verkligen är hon.
En mopedmotor hörs i skogen om nätterna. Brevlådor vandaliseras och hus brinner. Havet kastar sig mot klipporna. Någon hatar oss.
Människohamn är en saga om kärlek, hat och magi. Det är berättelsen om de dolda krafter som har skapat skärgården."


Två läskiga böcker som är väldigt bra. Risken finns att man biter ner sina små naglar om man är en nagelbitare men det är ändå värt det.

1 kommentar:

Fredrik sa...

Människohamn är bra.

Fred! Please