nej, inte om du är tjej.

jag lyssnar på P1 dokumentär om "Laget som vinner för mycket – om ett gäng fotbollstjejer på väg mot allsvenskan" och kan inte låta bli att förundras över vissa människors dumhet.

programmet handlar om Hammarby F97, ett gäng med tjejer som gillar att spela fotboll och som dessutom råkar va jävligt bra på det delvis p.g.a en tränare som låter tjejerna träna på samma sätt som killar i den åldern gör.
så här står det på hemsidan om programmet.

"P1-dokumentären "Laget som vinner för mycket" följer Hammarby F97 på matcher och träningar under några månader kring årsskiftet 2008 - 2009. Tjejerna har gjort 580 mål på 85 matcher men klubben tycker att de vinner för mycket.

Marie Appelgren är en före detta A-lagsspelare i Hammarby som har sin träningsfilosofi klar. Hon tycker inte att man ska ställa andra – lägre - krav på tjejer än på killar när det gäller fotboll.
– Vi coachar nog lite "grabbigt". Vi kanske ställer lite högre krav än i andra lag, men varför skulle inte tjejerna klara det? Tjejer ska ha samma förutsättningar som killar, säger Marie Appelgren.


Maries coachning har gett resultat: Hammarby F97 är ett av Sveriges mest framgångsrika lag i sin åldersgrupp. Men det har inte gjort dem populära i sin egen fotbollsklubb. Flera gånger har Marie kallats upp till kansliet för att diskutera "problemet" – att de vinner för mycket.
– Resultatet ska vara ointressant en bra bit upp i åldrarna, säger klubbens sportchef i dokumentären.

Känslan av att jobba i motvind får Marie att ta en time out för att fundera…"

en man vid namn Adam Zakrevski (är inte säker på stavningen här) som i reportaget går under epitetet "sportchefen" får 100/100 poäng i "är du en idiot?"-testet genom bl.a. följande uttalande

(reportern och A.Z pratar om att det går så bra för laget.)
A.Z.: man får inte ha för bråttom heller mot uppsatta målsättningar för tidigt utan allting har sin gång då så att säga. 
reportern: tycker du att de har haft för bråttom?
A.Z.: eeeh... på vissa punkter. inte rent fotbollsmässigt och utbildningsmässigt kanske men vissa organisatoriska saker runt omkring.
reportern: som vadå?
A.Z.: som att man gärna kanske hade velat åka utomlands på träningsläger redan när tjejerna va 10-11 år för att killarna gör det... tyckte vi då i föreningen kanske att man ska vänta nåt år till för att det handlar ju om upplevelser hela tiden. har de varit 10 gånger utomlands så.. så den 11 gången när de spelar i ett seniorlag så tycker de inte att det är kul längre...

ursäkta? du sa vad sa du??
det där kan faktiskt ha varit bland det dummaste jag har hört.
tänk om, tänk rätt Adam.

vet faktiskt inte om jag hört talas om något pojklag som varit "för bra".
vill man inte att damfotbollen ska kunna hålla samma klass som herrfotbollen för att man tycker om att kunna säga att tjejer minsann är sämre?
om svaret på den frågan är ja så är det ju helt rätt att tjejerna inte får samma förutsättningar som killarna, samt stoppas om de skulle råka bli för duktiga.
tjejer ska va söta, inte kicka ass på en fotbollsplan. det är inte sexigt.
kolla kläderna liksom. om de skulle klä sig lite mer som tjejerna i beachvolleyn så kanske man skulle stå ut med att titta på skiten... 
eller??

jag blir bara så trött. kan ni förstå det?

Inga kommentarer: