your blood

här finns en fin video att titta på med fin musik till. kom precis på att jag glömt lägga upp den här.


your blood from meyers buero

stereo/mono

för ett tag sen gick min förstärkare (amplifier, receiver eller vad fan det nu heter) sönder.
eller ja, den började glappa i ljudet och rätt vad det var så försvann ljudet helt från en av högtalarna. ibland kunde det gå att få liv i den igen genom att vrida volymen upp och ner ett par gånger eller genom att stoppa in och dra ur ett par hörlurar.
man kan alltså ana att det var någon form av glapp någonstans som skulle behöva lödas eller dyl.

min förstärkare används flitigt och inte bara för dess primära funktion utan även som sovplats/översiktsplats till en av mina katter. första åtgärden blev alltså att skruva isär den och rensa den på katthår. fick nästan ihop till ett par vantar...
urstädningen gjorde ingen som helst skillnad och nästa steg blev att börja leta efter någon i min omgivning som kunde laga den åt mig. (jag tillhör både kategorin "fattig" samt en äldre generation som först kollar om den går att laga innan man kastar och köper ny, så det här är inga konstigheter utan ren praxis.)
jag hittade ganska snabbt en person som kunde tänka sig att titta på den om jag tog dit den. jag skjutsade dit den i min cykelkorg men tyvärr så hann han inte kika på den innan han åkte på semester så jag hämtade tillbaka den igen.
bättre ljud från en högtalare än inget ljud alls.
döm om min förvåning när jag sen möts av ljud från BÅDA högtalarna när jag kopplar in den igen.

uppenbarligen var problemet bara att den behövde få komma ut en stund, vidga sina vyer liksom.
en tur i min cykelkorg och ett par dagar någon annanstans var allt som krävdes.

så mitt tips till er är att om ni har en gammal förstärkare (amplifier, receiver eller vad fan det nu heter) som blivit lite trött och inte presterar som den en gång gjorde - ta med den ut på en cykeltur och lämna bort den till en vän eller släkting ett par dagar så ska du se att du får hem den som en helt ny förstärkare.

 en Technics SU-7300K från 1977

(det här är inte min nuvarande förstärkare (amplifier, receiver eller vad fan det nu heter) utan en random bild som jag hittade när jag googlade, men jag minns att jag haft något liknande en gång i tiden. tjusig är den iallafall om du frågar mig och det gör du så klart.)

att vara svår

något som verkar vara ganska populärt att skriva som beskrivning av sig själv på datingsidor, på sitt CV osv är ordet "SPONTAN".
"jag är spontan och easygoing. tar livet med en klackspark och är alltid öppen för nya spännande äventyr."
så kan det t.ex se ut och det låter ju bra.

men det där är sååååå inte jag.
jag är extremt ospontan.
känner man mig väl så vet man att man gör bäst i att fråga mig i god tid när det gäller att göra något så att jag har tid att fundera ordentligt och förbereda mig.
vill man däremot ha med mig på något som händer samma dag så gör man bäst i att fråga mig minst en timme innan. då kommer jag först att säga nej i ren stress över att ta ett beslut men sen kan det faktiskt hända att jag ringer efter ca en timme och har ångrat mig när jag väl fått tänka igenom saken i lugn och ro.

oanmälda besök, vilket gör många glada, gör mig bara stressad.
kom gärna hem till mig och hälsa på men säg till innan så undviker vi att du står här utanför dörren och undrar varför jag inte öppnar när du faktiskt kan höra att jag är hemma. med all säkerhet vet jag inte att det är du då jag inte ens går till dörren och tittar efter. jag har lärt mig att 99% av gångerna det knackar på dörren och man inte vet vem det är så är det antingen försäljare, tv-pejling, hyresgästföreningen, ett jehovas vittne eller dyl.
de gångerna jag trotsat min ospontanitet och trots allt öppnat så har jag nästan alltid fått ångra mig bittert.
har nu buntat ihop det med det gamla kloka uttrycket "inget bra kan komma av ett telefonsamtal efter tolv på natten" som någon sa till mig någon gång. så nu är det alltså "inget bra kan komma av oanmälda besök eller ett telefonsamtal efter tolv på natten."

nåt annat som anses som fint och bra är att vilja resa och "se världen".
jag gillar så klart också att se nya saker och platser men inget slår att ha gjort det riktigt mysigt hemma och sen sjunka ner i soffan under en varm filt. gärna med lite godis och en katt som sällskap.
borta bra men hemma bäst? abso-fucking-lutely!

de som tror på astrologi skulle nog säga att jag är lite urtypen för mitt soltecken på de här sakerna.
vilket det är tänker jag inte skriva. de som känner mig vet och ni andra kan ju gissa om ni vill...

barndomens favoritfilmer

när jag var liten fanns det riktiga tv:en, som bestod av ettan och tvåan, och så fanns det video (vhs).
i min värld var det som visades på tv på riktigt och det som jag såg på video hittepå.

jag och min syster älskade att titta på film och vi såg gärna amerikanska filmer (utan undertext) fast vi inte kunde engelska. på något sätt så fattade man ju ändå och det var nog också smart med tanke på att man faktiskt lärde sig språket under tiden.
jag hade några favoritfilmer som jag såg om och om igen och de tänkte jag bjuda er på nu.


Blazing Saddles (Det våras för sheriffen)

det här var den absoluta favoriten och jag och min syster lärde vi oss replikerna utantill. denna film har jag säkert sett hundra gånger. minst.
extra kul har det varit att se filmen som vuxen då man nu förstår alla skämt och sånt man missade när man såg den som liten.
tänkte slänga med ett citat från den men kunde inte välja ut något. det finns för många bra helt enkelt.

S.O.S Poseidon (Poseidon katastrofen) ( av mig kallad "båten sjunker") och The Towering Inferno (Skyskrapan brinner)

jag vet inte riktigt vad tjusningen med dessa katastroffilmer var men de hade en näst intill hypnotiserande effekt på mig.
man får komma ihåg att det här var det glada 70-talet (början på 80 får jag väl tillägga) där barnuppfostran såg lite annorlunda ut än vad den gör nu. att man som barn tilläts se saker saker som inte var helt åldersanpassade var inget direkt konstigt eller ovanligt och den lilla 4-5 åriga pinnkakan tyckte inte att de här filmerna var speciellt läskiga med tanke på att de ju faktiskt var på video, dvs inte på riktigt.

The Scarlet Pimpernel (Den röda nejlikan)

They seek him here, They seek him there, Those Frenchies seek him everywhere. Is he in heaven, Or is he in hell? My own elusive Pimpernel.
hur spännande var inte den här filmen?! Snubben är värsta hjälten som klär ut sig a la mission impossible-style för att rädda vackra damer, herrar och barn i nöd.
(jag var lite förtjust i Anthony Andrews och inte undra på. han spelade ju också Ivanhoe! I rest my case.)
även här tränades repliker in även om de blev lite konstiga när jag skulle säga dem.
- jåås appeliis.

Marx Brothers

här finns det ju flera filmer och det är svårt att välja ut någon speciell.
jag kan däremot bjuda på en favoritscen...




kanske var det pga alla de här filmerna som jag fick för mig att jag skulle börja spela harpa. det blev dock aldrig av. det hade varit oerhört coolt att kunna spela som Harpo...



jag klumpar ihop de här filmerna under en rubrik av ren jävla lathet och för att det är lite samma grej.
underbart tecknade filmer med suverän musik. kvalitet, kära vänner!
kalles klätterträd är ju egentligen små avsnitt men de finns samlade på dvd (förr på vhs såklart) så jag räknar den som en film.


nu har ni något att roa er med under regniga dagar - titta på filmer som pinnkakan älskade som barn (och i de flesta fall fortfarande älskar)





it's alive

jo men alltså jag lever ju så klart men jag bloggar bara inte så ofta. eller ja, i stort sett aldrig.
jag kommer däremot på en jäkla massa bra och roliga inlägg som jag tänker att jag ska skriva. någon gång.

nu blir det mer en uppdatering.

jag går fortfarande hos dottopann och han är fan-fucking-tastic!
ok, jag är inte frisk men om jag går dit en gång i veckan så får jag sova på nätterna och slipper vakna i svinottan av att det känns som att magen ska sprängas. det är värt ganska mycket bara det.
sen har jag också mindre ont och mår bättre överlag, men det krävs som sagt att jag går dit och blir nålad en gång i veckan.
förhoppningsvis kommer det inte vara så för alltid men även om så är fallet så är det värt alla pengar i världen för att slippa må som jag gör när det är som sämst.

idag fick jag tipset att hålla mig till varm mat/dryck samt att se till att få i mig japanska päron och rödlök .
rödlök har jag koll på men de japanska päronen har jag aldrig hört talas om tidigare.
investerade i två stycken direkt efter sessionen idag och med lite tur så är de goda.


fick också förklarat för mig det här med de fem elementen och det blev ganska mycket information på en gång men jag har bestämt för mig att han pekade ut de här två områdena som mina problemområden

Metall

Metallelementet har en relation till hösten. Tiden för skörd och insamlande av naturens föda. Akupunkturmeridianerna relaterade till Metallelementet är lung- (yin) och tjocktarmsmeridianerna (yang). Metallelementet kontrollerar andningen och produktionen av försvarsenergi (wei qi). Lungornas funktion är att kontrollera andningen. Lungorna utvinner syre (himmelsk qi) som blandas med näringen (qi från födan) som utvunnits ur mat och dryck. Lungorna och tjocktarmen för också bort oren qi. Sorg orsakar obalans i detta element.

Jord

Jordelementet har en karaktär av produktivitet, näringstillförsel och tillväxt. Jordelementets akupunkturmeridianer är mjälte (yin) och magsäcksmeridianerna (yang). Mjälten (inkl. bukspottkörteln) och magsäcken kontrollerar spjälkningen av maten samt utvinningen av näringsämnena. Magsäckens funktion är att spjälka mat, sända de "rena substanserna" till mjälten för omvandling och extraktion till ren essens för att skapa Qi (energi) och blod. De orena substanserna sänds vidare till tunntarmen för vidare separation. De "rena substanserna" skickas vidare till lungan för syresättning. Därefter sänds de till hjärtat, som pumpar ut blodet till hela kroppen för näring.

Jordelementets styrka är att kunna nära och stödja andra, samt att kunna bryta ner stora mängder information samt utvinna det viktigaste. När Jordelementet är i balans, är vi harmoniska och har förmåga att koncentrera oss, tänka, studera och minnas. Då kan vi också sortera och ta upp information. Oro är den psykiska faktor som leder till obalans i magsäcksorganen.

(mer finns att läsa här)

måste säga att det ser ut att stämma väldigt bra.
jag har sagt det förrut och jag säger det igen, att gå till dottopann var det bästa jag gjort.

pinnkakan dottopann