viktiga papper

idag har det skrivits på kontrakt för en fin trea som jag och min bästaste björn flyttar in i i oktober.
I can't wait.

när jag var ung

då jag haft det lite skralt ekonomiskt på senaste så har jag funderat en del över hur jag enklast skulle kunna dra in lite extra pengar till hushållet.
jag började tänka på hur man gjorde när man va liten för att få ihop några kronor utöver veckopengen.

• högtidsrelaterat arbete
(så som t.ex påskkärring eller att sälja mossa som användes till adventsljusstakar.)
dessa grejer kunde man faktiskt tjäna lite på om man la manken till.
om man klädde ut sig på skärtorsdagen och ritade små påskkort som man delade ut till de man ringde på hos, så fick man mycket godis och allt som oftast en liten slant. de äldre damerna blev lite rörda av att jag inte bara tog godis utan även lämnade en liten påskhälsning och blev därför extra generösa.
det sista året jag körde förstörde jag dock allt genom att, icke utklädd, försöka sälja mina små påskkort istället. för jag var betydligt mer intresserad av pengar än av tanternas hårda karameller.
nästan ingen ville köpa och gamlingarnas kärlek var som bortblåst.
vitmossan sålde bra men orka gå runt i skogen och plocka mossa i flera timmar! det är inget för en cool citykid.

• karusell
jag har två yngre halvsyskon som jag lurade att betala mig för att leka karusell med dom. dvs jag snurrade runt dom, lekte häst och så vilda karusellen som i stort sett var leka häst fast vildare. jag fick väl ihop ca 40-50 kronor vilket jag tyckte va en helt ok lön.
då mina syskon snabbt gjorde av med sina små veckopengar och ville åka fler gånger, så sprang de och hämtade pengar av min far som givetvis blev nyfiken på vad de skulle med alla pengarna till.
han gillade inte riktigt min lilla affärsidé utan tyckte att jag kunde leka med mina småsyskon utan att de skulle behöva betala för det, och jag fick snällt ge tillbaka varenda krona.

• golfbollar
att leta efter bortspelade golfbollar kunde vara ganska lönsamt.
min far betalade en hel krona för varje boll som jag kom hem med och letandet höll mig sysselsatt i många timmar. win-win alltså.
min syster kunde dock tjäna mycket mer än mig då hon kunde simma och alltså fick lov att dyka ner i vattenhindren för att plocka upp bollar. det var självklart en riktig guldgruva.
då hon fick ihop så många bollar så sänkte min far ersättningen med 50 öre/boll och jag tyckte inte längre att det va värt det.

• jultidningar
det här borde väl egentligen ligga under den första kategorin men den får en egen ändå.
jag gav mig på det här med att sälja jultidningar när jag var ca åtta år efter ha sett en superfräck portabel kassettbandspelare (en så kallad walkman) i jultidningskatalogen.
jag tänkte att det va en bra deal. jag säljer lite skräptidingar och får en cool walkman. toppklass.
jag började gå runt i området men så klart hade de flesta redan beställt av någon annan liten skitunge som hade varit smart nog att va ute i väääldigt god tid.
jag tror att jag fick ihop en fem-sex beställningar vilket skulle resultera i att jag fick en nyckelring eller dyl. för besväret.
jag skickade aldrig iväg beställningarna och de få som beställt något från mig fick aldrig sina grejer.
jag tänker fortfarande på dom när julen börjar närma sig.
ser dom stå där i sina små fönster, stirrandes håglöst ut i vintermörkret. "var är mina jultidningar?....."

jag kan inte påstå att något av dessa sätt känns speciellt lockande men ändå.